Culturele activiteiten
Cultureel verslag 1: Gooische Vrouwen 2

- Sabine van der Poel, klas 4B
13 januari 2015
Gooische Vrouwen 2
De regisseur van Gooische vrouwen 2 is Will koopman, hij regisseerde ook al de tv-serie Gooische vrouwen. Het scenario is van Linda de Mol en Frank Houtappels. De productie is door John de Mol en de productie maatschappijen die betrokken waren bij het maken van de film zijn Independent Films en Talpa Fictie. De distributeur van de film Independent Films.
De hoofdrollen worden vertolkt door: Susan Visser (Anouk Verschuur), Lies Visschedijk (Roelien Grootheeze), Linda de mol (Cheryl Morero), Tjitske Reidinga (Claire van Kampen) en Peter Paul Muller (Martin Morero).
Ik ben naar deze voorstelling geweest op 29 december 2014, samen met mijn moeder en mijn zus, in de bioscoop Utopolis in Zoetermeer.
- Ik ben naar de film Gooische Vrouwen gegaan omdat ik de serie heel erg leuk vond en de eerste film ook al heb gezien. Ik hoorde een paar maanden geleden van mijn moeder dat de nieuwe Gooische Vrouwen film in de kerstvakantie zou gaan draaien en toen heb ik met mijn moeder en zus afgesproken om er in de vakantie heen te gaan. Ook aan het begin van de vakantie toen ik er nog niet heen was geweest hoorde ik al van een aantal mensen dat de film heel leuk was. Ook op internet had ik goeie recensies gelezen over de film.
- De film gaat over Claire, Cheryl, Anouk en Roelien. In de eerste film gaat Claire voor een paar jaar naar Burkina Faso, in de tweede film komt ze onherkenbaar en met een nieuwe liefde terug. Cheryl wil een echtscheiding regelen met haar man Martin omdat ze heeft ontdekt dat hij haar weer bedriegt. Anouk is zowel ongelukkig en gelukkig in de liefde, ze heeft een geheime relatie met een getrouwde man, die helaas niet altijd tijd voor haar heeft.
Hierdoor en komt daardoor steeds meer aan en ontwikkelt een eetprobleem. Roelien word ten huwelijk gevraagd door haar man Evert, waarop ze natuurlijk ja antwoord.
Maar op de hun trouwdag stikt en overlijd Evert, Roelien en haar vriendinnen gaan zijn laatste wens laten uitkomen. Ze gaan naar Oosterijk om zijn as boven één van de bergen uitstrooien.
Ik vond de vorm van de film wel echt leuk en origineel. In de film zitten ook stukjes van de vrouwen als ze oud en zijn en over hoe hun leven dan gaat, dat maakt het een hele leuke en interessante film. De inhoud van de film vond ik goed, het sloot aan op wat er in de vorige film allemaal is gebeurd. Er zaten wel een paar rare stukjes in. Eén daarvan is het stukje na de bruiloft van Roelien. Als ze allemaal aan tafel zitten voor het diner, stikt de echtgenoot, Evert, en overlijd hij. Dat is de reden dat de meiden met zijn allen naar Oostenrijk gaan, om zijn as uit te strooien over en berg.
Ik vond dat hij ineens dood was heel erg raar, het voelde alsof ze een connectie nodig hadden tussen het skiën en de originele verhaallijn dat ze dat maar hebben gedaan. Ik vond dat soort stukjes, dat iemand ineens sterft meer passen in films als New Kids.
Ook vond ik het einde een beetje vaag. Eerder in de film probeert Martin Cheryl terug te winnen door een heel optreden voor haar te geven en een roze limousine te regelen. Cheryl heeft hem afgewezen. Maar aan het eind van de film komt er een stukje over hoe de vrouwen, en hun leven er over ongeveer 35 jaar uitziet. Daarin zie je Cheryl, Claire, Anouk en Roelien met zijn vieren, allemaal zonder man, in één huis wonen. Ook zie je dat Cheryl, Martin bezoekt in het bejaardentehuis en dat Martin vraagt of ze nog steeds getrouwd zijn. En Cheryl zegt ja terwijl ze eerder zei dat ze hem niet terug wilde na alles wat hij gedaan had.
Ik vond de film wel heel leuk omdat er veel humor in zat en omdat het een film was waarin je helemaal werd meegesleept. Ik vond de toekomststukjes die erin zaten ook erg origineel, ik had dat nog niet eerder in een film gezien. Ik vond alleen wel dat verhaal niet echt goed samenhing en de film had geen duidelijke betekenis of functie, het was meer een film om gewoon om te lachen.
- Ik zou de voorstelling eigenlijk wel voor iedereen aanraden. Het was een 4. leuke film en ik heb ook veel gelachen. Het is een leuke film voor jong en oud. Als je de televisieserie ook heel leuk vind moet je de film en eigenlijk ook de eerste film zien.
Ik ben het niet echt eens met deze recensie. Ze zeggen dat de film slecht is opgezet en niet origineel. Ik vond juist wel dat het een originele film was. Ook vinden zij dat de film racistische en seksistische trekken heeft maar dat vind ik ook heel raar. Het punt waar ik het wel mee eens ben is dat de film en beetje ‘over de top’ is. Alles is heel overdreven dat had wel wat minder duidelijk gemaakt kunnen worden
Cultureel verslag 2: Corpus expirience

- Sabine van der Poel 4B
10 maart 2015
Corpus, een reis door de mens, Oegstgeest
Corpus is op 14 maart 2008 geopend door prinses Beatrix. Het museum ligt in Oegstgeest langs de A44, een gebouw in de vorm van een zittend mens. In Corpus maak je, als een roodbloedlichaampje en met een walkman en een 3-d bril een interactieve reis door het menselijk lichaam, de organen en de andere ingewanden van de mens. Het menselijk lichaam waar je doorheen loopt heeft 7 verdiepingen, via roltrappen of bewegende vlakken kom je boven. In Corpus zijn er ook zijn er Orgaantheaters, zoals de Hersenshow en het Harttheater. Er zijn veel mooie animaties, geluiden en 3D-effecten om de werking van het menselijk lichaam uit te leggen.
Ik ben samen met me vader op 3 februari naar Corpus experience geweest.
- Ik ben naar Corpus geweest omdat ik daar vroeger al heel graag heen wilde maar toen ben ik nooit gegaan. In de krant stond een actie van Corpus dat elk kaartje maar tien euro kostte, en toen vroeg mijn vader of ik nog een keer naar Corpus wilde. Ik heb ook heel vaak van andere mensen gehoord dat Corpus heel erg leuk was en ook op internet en social media heb ik gelezen dat heel veel mensen Corpus erg leuk vonden.
- In corpus maak je een reis door de mens. Aan het begin krijg je een audioapparaat en dan ga je met de roltrap naar boven. Dan kom je eerst in het kniegewricht. Daar staan schermen waar, door middel van animaties extra informatie word gegeven over wat op het audioapparaat word vertelt. Daarna kom je in de afdeling waar uitgebreid wordt vertelt over het functioneren van de aderen en de slagaders. In de volgende afdeling wordt uitgebreid ingegaan op de bevruchting. Via een 3D-bril wordt een zaadcel gevolgd op zoek naar de bevruchting. Omdat Corpus zoveel verdiepingen heeft brengen niet alleen roltrappen maar plateaus je naar de volgende verdieping. Na de bevruchting ga je met een plateau naar de mond, daar word laten zien wat er met een broodje kaas gebeurd als je dat hebt gegeten. Na de mond ga je dan automatisch door na de maag en de darmen. Tijdens dat gedeelte kreeg je informatie over smaakpapillen, maagzuren en darmen. Daarna kom je bij de longen.
Na de longen ga je door naar het hart. Je komt op een bewegend platform te zitten tijdens de reis van een rood bloedlichaampje. De stoelen waar je op zit bewegen, er zijn mooie special effect zoals wind en het is allemaal in 3D. Na het hart ga je met een bewegend platform richting de hersenen. Terwijl je op het platform staat krijg je uitleg over de zintuigen. Als je boven bent ben je bij het laatste punt de hersenen. Daar lig je in een gekantelde stoel en speelt de animatie zich af op het plafond. Als daarna op weg naar beneden gaat is er van de zesde tot de tweede verdieping een soort van speurtocht uitgezet, waarin alles wat besproken is tijdens de tour nog eens terug komt.
Ik vond de vorm van corpus heel goed. Er waren veel special effects waardoor alles nog echter leek. Vooral het harttheater en de hersenen vond ik heel interessant en indrukwekkend. Ook vond ik dat het lichaam dat je van binnen ziet heel mooi was. De organen waren echt goed nagemaakt en de ze leken heel echt. De inhoud van Corpus sprak me ook aan omdat het over het onderwerp menselijk lichaam gaat en ik vind dat een interessant onderwerp. Het is ook vooral leuk omdat je iets leert op een leuke manier. Je leert niet over het menselijk lichaam uit een boek maar op een leuke interactieve manier. Ik vind dat Corpus zeker bedoeld is om kinderen en volwassenen te leren over de mens. De manier waarop ze dat hebben gedaan vind ik heel goed passen bij deze tijd, Corpus is helemaal met technologie gemaakt en in deze speelt technologie ook een grote rol in de samenleving.
- Ik vond Corpus heel interessant, maar het niveau van de informatie die werd gegeven vond ik wel een beetje tegenvallen. Ik ging er met best veel verwachtingen naartoe, omdat ik er goede reacties over gehoord had en het me erg interessant leek. Ik vond het wel heel interessant maar niet echt leerzaam. Voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar zal Corpus leuk en leerzaam zijn maar de meeste tieners weten al hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Ik vond het tuurlijk wel erg knap gemaakt en knap hoe ze alles met behulp van beeld, voelen en geur konden uitbeelden en uitleggen. En de route werd goed via knipperende lichten aangegeven, het was wel duidelijk waar je heen moest. Toch waren er wel een aantal weetjes die ik nog niet wist:
- Als je geboren bent heb je 300 verschillende botten, als je sterft heb je er nog maar 206.
- Ieder persoon heeft een unieke tong.
- De meest gevoelige vinger is je wijsvinger.
- Je kan niet niezen met je ogen open.
- Je lichaam kan 50 dagen zonder vast voedsel en maar 5 tot 8 dagen zonder drinken.
- Mannen krijgen vaker de hik d n vrouwen.
- Als je kauwgom kauwt huil je niet als je uien snijdt .
- Mannen kunnen beter zien dan vrouwen, maar vrouwen kunnen beter horen.
- De nagels aan je vingers groeien 4 k eer zo snel dan aan je tenen.
- Een volwassenen lacht 1 tot 15 keer per dag, een kind lacht 300 tot 400 keer per dag.
Kortom, Corpus is een boeiende, educatieve en indrukwekkende tentoonstelling voor vooral de jongere kinderen.
Cultureel verslag 3: De 2e kamer der Staten-Generaal

- Sabine van der Poel 4B
10 maart 2015
De tweede kamer der Staten-Generaal, Den haag
De Tweede Kamer der Staten-Generaal (ook Tweede Kamer genoemd) vormt tezamen met de Eerste Kamer de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden (ook bekend als het parlement). De tweede kamer bestaat uit 150 stoelen door middel van verkiezingen worden die stoelen verdeeld als ‘zetels’ voor de partijen met de meeste stemmen. Op dit moment zijn de regerende partijen uit de tweede kamer de VVD van Mark Rutte (40 zetels) en de PvdA van Diederik Samson (36 zetels).
Andere partij in de tweede kamer zijn:
- de SP (15 zetels) het CDA (13 zetels)
- de Partij voor de vrijheid (12 zetels)
- D66 (12 zetels)
- ChristenUnie (5 zetels)
- GroenLinks (4 zetels)
- SGP (3 zetels)
- Partij voor de dieren (2 zetels)
- 50PLUS (1 zetel)
- Groep Kuzu/Öztürk (2 zetels)
- Groep Bontes/van Klaveren (2 zetels)
- Houwers (1 zetel)
- Klein (1 zetel)
- Van Vliet (1 zetels)
Ik ben op 3 maart 2015 naar de tweede kamer gegaan samen met de klas voor het vak maatschappijleer. Om 8.45 uur zijn we met de trein naar Den Haag gegaan, als je de ouderbijdrage had betaald was het gratis. Voordat we naar de tweede kamer gingen kregen we tijd om in de stad rond te lopen. Om kwart over 1 werden we verwacht in het gebouw van ProDemos, vlak naast het gebouw van de tweede kamer. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Bij ProDemos kregen we een korte introductie over wat er die dag zou gebeuren en hebben we een spel gedaan om te testen hoe het met onze politieke kennis gesteld was. Daarna gingen we rond een uur of 2 naar het binnenhof lopen. Buiten de deuren van het gebouw van de tweede kamer hebben gewacht tot de beveiliging ons naar binnen roepte. Daar werden we helemaal gescand op verdachte voorwerpen. Toen we voor de tweede kamer stonden moesten we even wachten tot we naar binnen mochten. In de tweede kamer waren ze niet aan het vergaderen maar waren ze bezig met het aanvragen van debatten. De leden die een kwestie hadden gingen voorin de kwestie uitleggen en vragen om een debat. Van elke fractie kwam er dan iemand naar voren om te zeggen of hun fractie dat debat steunde of dat ze liever hadden dat er een brief zou komen. Omdat er telkens kwesties zijn op 1 bepaald gebied hoeft alleen de politicus van elke partij die over dat gebied gaat, op te letten op wat er allemaal gezegd word. De anderen aanwezige zaten vaak te werken op hun laptops en Ipad’s of praten gewoon een beetje met elkaar. In de meeste gevallen was er geen steun voor een debat maar wel voor een brief. Als ze daarmee klaar waren gingen ze echt debatteren over bepaalde stellingen maar helaas konden we dat niet zien omdat we al weer weg moesten. Toen we rond half 4 uit de tweede kamer kwamen gingen we weer terug naar ProDemos voor een afsluiting en om de dag te bespreken. Toen we daar klaar waren gingen we weer terug naar de tweede kamer voor een gesprek met een politicus. Wij hadden een gesprek met Sadet Karabulut van de partij SP. We hadden van half 5 tot 5 uur om vragen te stellen over hoe zij over de maatschappelijke problemen dacht. Rond half 6 zaten we weer in de trein terug naar Leiden.
Ik ben met de resterende 4 vwo leerlingen die niet op uitwisseling waren naar de tweede kamer gegaan, op 3 maart 2015.
- Ik ben naar deze activiteit geweest omdat het elk jaar met alle vierde klassen word gedaan. Het is verplicht voor het vak maatschappijleer.
- Ik vond het interessant om naar de tweede kamer te gaan. De politiek spreekt me wel aan en vooral omdat je ook wel wil weten wat er nou precies gebeurd in de tweede kamer en hoe het er daar aan toe gaat. Ik vond ook dat het goed georganiseerd was. De treinkaartjes waren duidelijk, we hadden nog wat vrije tijd en alle instructies waren duidelijk. De vorm van het geheel was ook heel goed. Er was genoeg afwisseling tussen de dingen. Eerst kon je Den Haag een beetje verkennen en je eigen gang gaan, daarna bij ProDemos had je een leuke en interactieve quiz waarbij je je politieke kennis kon testen. Toen we daarna in de tweede kamer waren moest je stil moest zijn en luisteren naar wat er allemaal werd besproken en gezegd, maar zo kon je wel zien hoe de politiek nou echt werkte. Het gesprek daarna met mevrouw S. Karabulut was ook erg interessant. Je kon haar allemaal dingen vragen over hoe zij in de kwesties stond en wat de SP als oplossingen had voor sommige kwesties. Dat gaf je wel een goed inzicht in de partij en waar hun belangen liggen.
- Ik raad het zeker voor iedereen, en vooral jongeren aan om naar de tweede kamer te gaan. Het was voor voor mij ook niet iets waar ik uit mezelf heen zou gaan maar ik vond het toch wel interessanter dan ik eerst dacht. Voor jongeren is het vooral handig om iets meer te leren over politiek en voor volwassenen is denk gewoon interessant om te zien en dan kan je misschien ook beter een keuze maken voor wie je stemt. Ook ben ik blij dat onze school dit als excursie doet, het is leerzaam op een leuke manier. Maar ik had er wel liever geweest toen ze ook echt aan het debatteren waren, het had interessanter geweest om te zien hoe verschillende partijen in zulke debatten staan
Maak jouw eigen website met JouwWeb